Jag är inte målgruppen för teckenspråksfilm

Teckenspråksfilmer kommer i många olika former, och med mängder av olika målsättningar och syften. Som jag skrivit om tidigare så handlar det ofta om upplysningsfilmer från polis, hälsovård och andra myndigheter. Men som jag också sagt så finns det många andra användningsområden. För den som inte är döv och inte kan teckenspråk så kan teckenspråksfilmer ofta te sig lite underliga, vilket inte är så konstigt. Det gäller speciellt teckenspråksfilmer som helt saknar ljud. Jag måste erkänna att sådana teckenspråksfilmer när jag först såg dem kändes… väldigt konstiga att se på. Men det gäller bara att förstå att jag inte är målgruppen för dem – min åsikt är på så vis irrelevant. När jag sysslar med teckenspråksfilm har jag alltid i åtanke vem mottagaren är, och fattar alla beslut i enighet med detta.

Trots att jag skrivit en del om teckenspråksfilmer så har jag ännu inte visat ett exempel på någon. Det beror helt enkelt på att många av dem är rätt tråkiga. Informationsfilmer om hur man kontaktar polisen, eller information om vaccinering, är, det måste jag erkänna, inte särdeles spännande. Även om de självklart är nödvändiga. Den film som jag visar nedan kanske inte är världens mest spännande, men den har åtminstone några spännande bakgrundsbilder som gör den lite mer visuell.

Att jag valde just den filmen beror också på att den har tal, vilket gör det en aning lättare för den som inte kan teckenspråk att hänga med i handlingen. Hur många som kan teckenspråk i Sverige är inte helt klarlag, men beräkningar säger att det är uppemot 30 000 personer (vilket är högre än genomsnittet för EU). Dock så är bristen på teckenspråkskunniga tolkar stor, vilket är ett problem. Att lära sig teckenspråk är inte så svårt som många tror, och på flera skolor runtom i landet så finns det möjlighet att välja svenskt teckenspråk som språktillval, ungefär som spanska eller ryska.

Det är för övrigt någonting jag vill uppmuntra med den här bloggen; att fler ska lära sig teckenspråk. Även om det inte är någonting som man kanske har användning för så ofta så är det en spännande färdighet att ha. Dessutom så kan kunskap i teckenspråk leda till många olika sorters jobb – det är en färdighet som är eftertraktade, och behovet är större än tillgången. Varför inte prova på en kvällskurs för att se om det är någonting för dig, och sedan gå vidare med en ”riktig” utbildning?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>