Har du anlag för teckenspråk?

Det är nog orimligt att alla ska lära sig teckenspråk flytande. Undervisning i mellanstadiet i teckenspråk för hörande barn skulle nog inte fungera. Men ändå så tycker jag att fler borde lära sig åtminstone lite teckenspråk, för att i alla fall kunna kommunicera i viss mån med döva. Läsa på läpparna i all ära, men det fungerar inte alltid. Dessutom är det väl artigt att i alla fall försöka sig på lite teckenspråk, för att visa att man bryr sig? Och dessutom, vem vet? Kanske har just du anlag för att lära dig teckenspråk? Vissa har verkligen det, och lär sig tecknen väldigt snabbt och enkelt; om det är så för dig så varför inte lära dig teckenspråk? Det är en förmåga som kan komma till användning i många olika situationer!

En sak som kan ställa till leta problem när man ska lära sig teckenspråk är de olika rörelserna. Att se dem illustrerade i en bok gör det svårt, speciellt för nybörjare, att utföra dem på ett bra sätt. Därför är det bästa med videolektioner. Det finns ett antal enkla sådana på YouTube, där man kan få ett litet hum om hur det hela går till, och samtidigt lära sig en del enkla (men användbara!) tecken. Den här videon är kanske inte så jätteavancerade, men jag tycker ändå att den fungerar hyfsat, som en introduktion. Titta och gör efter, har du talang för att tala med händerna och ansiktet?

Så, lärde du dig några tecken? Var det svårt eller lätt? Roligt eller tråkigt? Om du inte gillade det så behöver du självklart inte fortsätta. Alla måste ju inte lära sig teckenspråk. Men om du tyckte det gick lätt, eller var roligt, eller bådadera, varför inte gå vidare, kanske titta på lite fler videor eller prova på lite mer seriösa teckenspråkskurser online? Det finns en hel del sådana att tillgå, inte minst då från utmärkta UR.

Där har de även en massa intressant information om teckenspråk i största allmänhet, för den som är intresserad. Men märk väl att det här är lite mer ”seriöst” än Youtubevideon ovan, även om det rör sig om en nybörjarkurs. Med andra ord inte riktigt lika lättsamt, och kanske kommer det att få en och annan att tröttna och tycka att det blev tråkigt. Men det är helt okej! UR:s teckenspråksskola är definitivt lite mer överkurs, även om den faktiskt riktar sig till riktiga nybörjare. Med hjälp av UR:s kurser kan man faktiskt gå riktigt långt. I alla fall vad gäller att teckna.

För den som vill kunna teckna teckenspråk flytande så finns det kurser på flera folkhögskolor i landet. Västanviks folkhögskola erbjuder till exempel ett stort antal 5-dagarskurser i teckenspråk. Men det finns även längre kurser, på flera folkhögskolor i landet med olika inriktning. Om jag nu mot alla odds lyckats få någon att bli intresserad så är det bara att gå in på folkhogskola.nu och söka på teckenspråk. Det finns mycket att välja mellan!

Sist men inte minst så vill jag återigen påpeka (tjata!) att det finns gott om arbetstillfällen för den som kan teckenspråk. Det är fortfarande ett område där det råder brist på kunniga personer. Den ettåriga kursen Personlig assistent & Elevassistent med Teckenspråk på June folkhögskola i Jönköping kan exempelvis rekommenderas, även om det inte är där jag själv fick min utbildning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>